21 Eylül 2012 Cuma

KARBONHİDRATLAR VE KARBONHİDRAT YÜKLEMESİ

Merhaba Spor Kursu Takipçileri; Bugün sizlerle KARBONHİDRATLAR VE KARBONHİDRAT YÜKLEMESİ konusuna değineceğiz. Karbonhidratlar; yapısında oksijen bulunması nedeniyle, yağlar ve proteinlere oranla çok daha az oksijene ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden karbonhidratlar, ekonomik enerji kaynaklarıdır. Karbonhidrat kaynakları, basit ve kompleks olarak ayrılır. Basit karbonhidratlar,çabuk emilip (15 - 20 dakika)kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olurlar. Çay şekeri (sakaroz), süt şekeri (laktoz), meyve şekeri (fruktoz), bal ve reçel de bu gruba girer. Bileşik karbonhidratların sindirimi daha uzun (3 - 4 saat) sürer. Bileşik karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun sürebilir. Tahıllar, kuru baklagiller ve sebzeler bu gruba dahildir. Yoğun bir egzersizden önce ve egzersiz süresince karbonhidratların arttırılmasıyla, yüksek şiddetli egzersiz ve özellikle dayanıklılık performansını arttıracağı kabul edilmektedir. Dayanıklılık çalışmaları sırasında her 30 dakika 25 gram karbonhidrat alımının yorgunluğu geciktirdiği de belirlenmiştir. Karbonhidrat yükleme ise; işlemi diyet ve egzersiz değişiklikleri ile sağlanmaktadır. Karbonhidrat yükleme işleminde, klasik ya da eski uygulamada, antrenman kesilmekte ve karbonhidrattan yetersiz diyetin tüketilmesi nedeniyle yan etkilere neden olmaktadır. Karbonhidrat yükleme işleminde yeni uygulama ise, müsabakadan 5 - 7 gün öncesinden başlayıp, karbonhidrattan zengin diyet tüketilmekte ve giderek antrenman yoğunluğu azalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder